Самоосигурено лице работи във фирмата си с полагане на личен труд. Подаваме му Д1 иД6. Същото лице купува 50% от друго търговско дружество, в което става и управител и също ще полага личен труд във второто дружество. Трябва ли да се подават Д1 иД6 през втория булстат. Няма други трудови правоотношения.
Облекчението  може да се ползва за дете, което е навършило пълнолетие или е родено през 2023.
Лице е управител на две различни дружества. Самоосигурява се през първото и получава личен труд от там. На второто също е управител, но без да получава личен труд. Подадена е декларация, че ще се осигурява през първото и от там са подава Д1. При положение, че не дължи осигуровки като СОЛ през второ и не получава личен труд, то предполагам че не би следвало да подава Д1 през второто?
Българска фирма регтистрирана по ддс и като дилър мисли да внася автомобили втора употреба от САЩ. Продажбата на МПС-тата ще бъде в страна от ЕС. Трябва ли да се начисли ДДС на продажбата, или може да мине по маржа.
Българска ф-ма рег. по ДДС ще купува голямо количество стоки от Германия от ф-ма също рег. по ДДС. Стоката ще се пидвижи и разтовари в складово помещение на пристанище в Италия, от където всички клиенти/купувачите / ще си взимат стоката. Ф-ри за продажбата на тази стока ще издаде българското дружество. Въпроса е дали тази сделка може да се третира като тристранна операция /заради престоя на стоките/ в склада от 1-2 дни. Ф-рата за покупка от Германия ще бъде 1 за цялата стока на името на БГ. фирма.